torstai 17. helmikuuta 2011

Aavikon kukka

Luin tänä aamuna loppuun Waris Dirien kirjan Aavikon kukka ja täytyy sanoa, että olin todella surullinen.

Viime kesänä hyvä ystäväni suositteli kirjaa ja hankin sen syksyllä itselleni, mutta jostain syystä se on jäänyt lukematta. Nyt kylminä pakkaspäivinä kaivoin kirjan hyllystä ja luin sen.


Kirja kertoo Waris Dirien tarinan. Hän on synytynyt Somalian aavikolla paimentolaisperheeseen ja pakenee pakkoavioliittoa 13-vuotiaana, Mogadishun kautta hän päätyy Lontooseen. Lontossa hän on enonsa perheessä "taloudenhoitajana" kunnes perhe muuttaa takaisin Somaliaan. Waris päätyy haaveammattiinsa malliksi. Aktiivisen mallinuran hän lopettaa 90-luvun lopulla, jonka jälkeen hän ryhtyy vastustamaan tärkeää asiaa: naisten ympärileikkausta.

Juuri tämä naisten ympärileikkaaminen oli asia, mikä teki minut surulliseksi. Kuinka sellaista voi tapahtua? Ympärileikkaamiseen ei kehoiteta Raamatussa eikä Koraanissa, mutta silti monet afrikkalaiset heimot ympärileikkaavat pieniä tyttöjä vedoten uskontoon. Waris oli itse 5-vuotias kun hänet ympärileikattiin ja hänen intiimialueensa ommeltiin kiinni.

Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva. Kirjaa voin kuitenkin suositella kaikista sen surullisista tapahtumista huolimatta.

Ei kommentteja: