tiistai 15. helmikuuta 2011

Hassu juttu

Sain eilen puhelun talomme eräänlaisesta talonmieheltä, vaikka täällä Latviassa talonyhtiöitä ei olekaan ja koko systeemi on muutenkin omituinen. Sivuhuomautuksena ennen varsinaista juttua kerrottakoon, että esimerkiksi monissa kerrostaloissa rappukäytävät ovat järkyttävässä kunnossa, koska kukaan ei siivoa niitä. Ei ole talonyhtiötä joka palkkaisi siivoojan, ja ketään ei kiinnosta siivota omaan piikkiin.

Mutta sitten tuohon varsinaiseen juttuun, kun "talonmies" soitti minulle ja kysyi että vetääkö meidän ikkunoista. Täällä on viime päivät ollut kunnon pakkasia (-20 astetta), joten soitto tuli kuin tilauksesta. Sanoin, että parin ikkunan kanssa on ongelmaa ja mies lupasi että työmiehet tulevat vilkaisemaan niitä parin tunnin päästä. Kello oli tuolloin suurin piirtein kaksi, ja luvatut työmiehet tulivat noin neljän ja puolen tunnin kuluttua eli noin puoli seitsemän maissa :) En ollut hämmästynyt :)

Kun miehet sitten seisoivat tuossa ovella, niin tervehdin heitä englanniksi ja kysyin samalla, että puhuteko englantia. Vastasivat päätä pudistellen, että eivät ja mutisivat jotain "ruski, ruski" eli venäjää osaisivat. Mietin mielessäni, että mitäs nyt tehdään kun pitäisi yrittää jotenkin ymmärtää toisiamme. Kunnes yksi työmiehistä totesi "voidaanhan me suomea puhua".

Luulen, että naamani oli näkemisen arvoinen enkä oikein aluksi meinannut edes uskoa mitä mies sanoi. Mutta niin he vaan puhuivat suomea, vaikka eestiläisiä alunperin olivatkin. Hommat hoitui sukkelasti, eikä ikkunoista vedä enää. Ja olin iloinen kun sain kerrankin selvittää suomeksi mikä on ongelmana ja lisäksi esittää vielä omis viisaita mielipiteitäni ;) Yleensä meillä käyneet työmiehet ovat olleet paikallisia, jotka puhuvat vain latviaa tai venäjää, ja minä en osaa kumpaakaan. Ehkä pitäisi opetella.

Sellainen ystävänpäivän illan hassutus.

1 kommentti:

saija kirjoitti...

Ihana yllätys :)