Latvian miehitysmuseo sijatsee Vanhassa kaupungissa, Mustapäiden talon vieressä. Museoon ei ole pääsymaksua, mutta he ottavat mielellään pääsymaksun lahjoituksen muodossa vastaan, rahoilla ylläpidetään museoa. Näyttely kertoo Latvian historiaa vuosilta 1940-1991, joiden aikana Latvia oli ensin Neuvostoliiton, sitten Saksan ja jälleen Neuvostoliiton miehittämä. Näyttely sisältää paljon asiakirjoja ja valokuvia, seltykset löytyvät latviaksi, englanniksi, saksaksi sekä venäjäksi.
Itselleni museokäynti oli ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen. Näyttelyn aihe on raskas ja veti mielen matalaksi ja surulliseksi. Aivan kaikkea en edes jaksanut luekea, sillä tapahtumat ovat niin käsittämättömiä. Jos historia kiinnostaa, niin suosittelen muesossa käyntiä. Itselleni se avasi silmiä tähän maahan, kulttuuriin ja ihmisiin.
Seuraavassa kuvia sekä kuvatekstejä näyttelystä.
Museorakennus.
Propaganda juliste sekä selvitys julisteesta.
Yläkulmassa oleva raknennus on edelleen olemassa, mutta tyhjillään. Taloa on yritetty myydä, mutta ymmärrettävistä syistä kukaan ei halua ostaa asuntoa kyseisestä talosta. Talo on Brivibas ielalla.
Selvitystä Chekasta.
Kuvia Chekan talon kuulusteluhuoneista.
Selvitys Chekan selleistä, klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi.
Ihmisiä lastataan junaan Ogren asemalla.
Selvitys miksi ihmiset joutuivat juniin.
Riian Vahna kaupunki noin vuonna 1945.
Kiellettyä kirjallisuutta.
Viulu.
Piano.
2 kommenttia:
Mielenkiintoisia kuvia. Onko instrumentit rakennettu vankeudessa? Juutalaisethan tekivät vastaavanlaisia keskitysleireillä.
Valitettavasti en tiedä intrumenttien tarkempaa historiaa. Siinä vaiheessa olin jo niin ahdistunut etten jaksanut enää keskittyä kunnolla kaikkiin teksteihin.
Lähetä kommentti