keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Vauva-vinkkejä

Vauvan syntymän myötä olen kiinnittänyt huomiota vauvan ruokiin, tarvikkeisiin sekä muihin juttuihin. Joten tässä muutama vinkki ja suositus tänne Riikaan matkaaville vauvoille :)

Äidinmaidonkorvikkeet

Kuten aikaisemmin kirjoitinkin, niin täältä saa vain ja ainoastaan jauhemaisia korvikkeita. Nämä ovat kyllä tuttuja merkkejä, kuten Tuttelia, Nan:ia sekä Semperiä. Nestemäisestä korvikkeesta täällä ei ole kuultu ja meidän kokemuksemme mukaan siihen suhtaudutaan epäluuloisesti. Toimme jonkin verran nestemäistä korviketta Suomesta kesällä. Erääseen mieheni työkaverin perheeseen syntyi myös kesällä vauva, joten annoimme muutaman purkin korviketta heille varmuuden vuoksi. Korvike olisikin tullut jo sairaalassa tarpeeseen, sillä vauva tarvitsi lisämaitoa. Mutta perhe ei ollut antanut korviketta, koska paikalliset lääkärit eivät uskaltaneet suositella korvikkeen käyttöä, sillä eivät tienneet/tunteneet valmistetta vaikka se oli nan-merkkistä. Kotiin päästyään tämä perhe oli kuitenkin käyttänyt myös nämä nestemäiset korvikkeet :)

Vauvan- ja lastenruoat

Kaikissa ruokakaupoissa (Rimi, Maxima, Prisma, Stockmann) on myynnissä purkkiruokia. Omien havaintojeni mukaan sielä löytyy perinteiset luumut, omenat, porkkanat ja kurpitsat sekä aterioita 8 kk ikäisille. Tosin valikoimat ovat suppeammat kuin Suomessa. Luulen tämän johtuvan siitä, että paikalliset eivä juurikaan käytä purkkiruokia sillä ne ovat kallita. Itse asiassa lastenruoat ovat kalliimpia täällä kuin Suomessa, vaikka muutoin ruoka onkin täällä halvempaa! Turisteille löytyy siis lastenruokia, mutta mikäli täällä viipyy pidempään tai matkustaa autolla, niin omien eväiden tuonti vauvalle voi olla järkevää.

Vauvanvaipat

Kaupoissa myydään Liberoa, Pampersia sekä muutamia muita merkkejä. Itse käytämme Prismassa myytäviä Nature Babycaren vaippoja, vaikka ne ovatkin turkasen kalliita! 36 vaipan paketti maksaa saman verran täällä kuin 72 vaipan paketti Suomessa! Kokeilimme edullisempia Liberon vaippoja, mutta vauvan iho reagoi niihin, joten palasimme näihin vauvalle ihoystävällisempiin. Vaipat ovat siis huomattavasti kalliimpia täällä kuin Suomessa. Suosittelen siis, että tänne pidemmäksi aikaa tulevan, autolla matkustavan turistin kannattaa ottaa omat vaipat vauvalle mukaan.

Vauvanvaatteet ja -tarvikkeet

Nämä ovat mielestäni pitkästi samoissa hinnoissa kuin Suomessakin. Tai sitten se johtuu siitä, että shoppailen selaisissa kaupoissa jotka löytyvät myös Suomesta :) Torilta löytyy kyllä ihania töppösiä ja tumppuja niin pienille kuin isoille kohtuulliseen hintaan!

Vauvantarvikkeista täältä löytyvät ainakin Aventin ja Chicon tuotteet. Toki varmasti muitakin, mutta nämä olen ainakin huomannut. En ole oikeastaan kovin paljon kiinnittänyt näihin tuotemerkkeihin huomiota, sillä olen hankkinut tutit ja pullot Suomesta. Kyllä nämä täkäläisetkin tuotteet ovat varmasti hyviä ja turvallisia, mutta kun sitä on tottunut käyttämään niitä Ainun pulloja ja MAMin tutteja niin minkäs teet :)

Isompien vauvatarvikkeiden kuten vaunojen, turvaistuinten yms muiden hintatasosta en osaa valitettavasti sanoa mitään, sillä emme ole ostaneet ko. tuotteita täältä. Tosin havaintojeni mukaan täältä löytyy jos jonkinlaista vaunua, matkaratasta ja sateenvarjoratasta.

Liikkuminen

Vauvan kanssa liikkuminen on samanlaista kuin missä tahansa muussakin suurkaupungissa. Suurin osa Riian Vanhan kaupungin kaduista on päällystetty mukulakivillä, joten vaunuilla meno voi olla melkoisen täristävää. Toisaalta taas Riiassa on se hyvä puoli, että kaupungissa on portaita suhteellisen vähän. Keskustassa mieleeni tulee oikeastaan vain alikulku Stockmannilta Vanhaan kaupunkiin. Joten liikkuminen vaunujen kanssa on suhteellisen esteetöntä.

Joillakin taksi-yhtiöillä (ainakin vihreät AirBalticin sekä punaiset "8383" taksit) on myös lastenistuimia ja turvakaukaloita. Tosin tietenkin istuimen saa vain tilaamalla, ja taksin tulo voi kestää pidempään. Tietääkseni yhtiöillä on istuimia ainakin lentokentällä, joten sieltä tullessa kannattaa kysyä kuljettajalta istuinta. Suosittelen kyllä käyttämään turvaistuinta myös vähän vanhemmallakin lapsella, sillä liikennekulttuuri on hurjempaa kuin Suomessa.

Imettäminen julkisilla paikoilla

Itse en ole vielä kertaakaan törmännyt negatiiviseen reaktioon imettäessäni. Tosin olen aina suojannut itseni ja vauvan joko harsolla tai omalla vaatteellani. Toki tyhmempikin tajuaa mitä teen, mutta enpä ole ainakaan suoraan rintavarustustani esitellyt kanssaihmisille. Julkisilla paikoilla olen imettänyt niin Vanhan kaupungin ravintoloissa ja kahviloissa kuin Gan beissäkin. Tosin mieluiten hoidan kuitenkin imetyksen autossa tai kotona. Tämä johtuu osittain siitä, että raskaana ollessani kuulin että täkäläiset suhtautuvat nuivasti imetykseen. On täysin mahdollista ettei pientä vauvaa päästetä ravintolaan tai tarjoilija kehoittaa poistumaan mikäli imettää. Itse en ole kuitenkaan tällaiseen kohteluun törmännyt, mutta siihen kannattaa varautua.

Tässä ehkä tärkemmiät mitä mieleeni tuli :) Kysyä saa, jos jokin jäi askarruttamaan!

3 kommenttia:

Baltian kv. kirjoitti...

Sama on tilanne pitkälti Liettuassa. Hauskaahan tässä on se, että jos orjallisesti noudattaa maitojauheiden käsittelyohjeita, kestää pullollisen tekeminen lähes 30 minuuttia (käyttäähän voi vain vastakeitettyä vettä...). Lisäksi HiPP:n pullovesi oli huvittava yllätys - sitä suositeltiin erityisesti HiPP-puuron keittoon.

Riksu kirjoitti...

Näinhän se menee!

Kas kun puurossa ei ole merkintää "voidaan valmistaa vain HiPP-veteen" ;)

Jensku kirjoitti...

Moikka Riikka! Törmäsin blogiisi nyt vasta,kiitos paljon hyödyllisestä tiedosta :) Osaatko sanoa että onko valikoima edelleen suppea noissa valmisateria-ruuissa? Vai onkohan purkkeja ilmestynyt enemmän valikoimiin :)