tiistai 26. heinäkuuta 2011

Jurmala

Koska tänään alkaa Jurmalssa New Wave 2011 tapahtuma, ajattelin että voisin laittaa muutaman sanasen tuosta ihanasta merenrantakaupungista. Olen toki sivunnut Jurmalaa aikaisemmissakin postauksissa, mutta kertaus on opintojen äiti ;) Ja sitä paitsi kesä on ehdotonta Jurmalan kulta-aikaa!

Jurmalan rannalla oli bikini partyt.

Jurmala sijaitsee noin 25 kilmometriä Riiasta. Kätevästi sinne pääsee junalla, bussilla tai vaikka taksilla. Junalippu on edullinen, tietääkseni vajaan yhden latin ja matka kestää reilun puoli tuntia. Itse en ole junalla mennyt Jurmalaan, mutta olen kuullut että se on eräänlainen elämys. Omalla autolla Jurmalaan mennessä täytyy maksaa yhden latin suuruinen tietulli. Maksamista valvotaan, samoin ylinopeuksia "raja-asemalla".

Itse Jurmala on täynnä vanhoja omakotitaloja, joista osa on kunnostettu ihaniksi pitsihuviloiksi, osa taas jätetty rapistumaan ja ränsystymään. Uusiakin taloja on rakennettu, ja vain mielikuvitus on ollut rajana näissä luomuksissa. Parasta Jurmalassa on hiekkaranta, joka on yli kolmekymmentä kilometriä pitkä. Kesällä rannalla on ravintoloita ja kahviloita sekä sieltä voi vuokrata itselleen vaikka polkuveneen. Tekemistä ja näkemistä siis riittää!

Kaunista...

... ja ei niin kaunista.

Nyt New Wave tapahtuman aikana Jurmala täyttyy rikkaista venäläisistä, jotka tulevat esittelemään hienoja autojaan ja veneitään. Kävelykatu on koko kesän täynnä myyntikojuja ja terasseja, ja parkkipaikan löytäminen on oma haasteensa etenkin helteisenä päivänä tai viikonloppuna.

Jurmala on ihanteellinen paikka lapsiperheille, sillä rannan hiekka on kuin samettia ja uimaranta jatkuu pitkään matalana. Lisäksi lapsille on omaa puuhaansa rannalla trampoliinien ja leikkipaikkojen merkeissä.

Kävelykadulta.

Ravintoloita Jurmalsta löytyy joka lähtöön. Osa paikoista on toiminnassa vain sesonkiaikana kesällä, osa toimii taas ympäri vuoden. Itse olemme suosineet paria paikkaa, joiden tiedämme palvelevan myös talvella. Cafe 53 sijaitsee kävelykatu Jomas Ielan puolivälissä. Paikka on pieni ja ruoka hyvää ja edullista. Pegasa Pils on sekä ravintola, hotelli että kylpylä aivan kivenhoiton päässä rannasta Juras Ielan ja Turaidas Ielan kulmassa. Ruoka on hyvää ja kohtuuhintaista, ja paikka on todella kaunis.

Pegasa Pils ravintola.

2 kommenttia:

Karkin kirjoitti...

Tässä yksi mainitsemisen arvoinen ravintolaa lisää Jurmalassa: http://www.lauris-restaurant.lv/en/36_line/par_36_line.html.

Ei mikään halvin paikka, mutta käymisen arvoinen. Sijaitsee lähes meren rannassa rauhallisessa paikassa reilun 5km päässä ns. keskustasta - Majorista. Auki ympäri vuoden ja kesäisin lisäksi pari telttaa rannalla; yksi yksityistilaisuuksille ja toinen kaikille avoin.
Pöytävaraus suositeltava varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin.

Riikka kirjoitti...

Kiitos vinkistä, lisään tuonne linkkien puolelle :) Ja täytyypä itsekin piipahtaa tuolla.