torstai 21. heinäkuuta 2011

Salaspilsin keskitysleiri

Riian ulkopuolella, jonkun matkaa Salaspilsin suuntaan, sijaitsee keskitysleiri. Vierailin paikalla jokunen aika sitten. Ehkä tässä tapauksessa kuvat kertovat enemmän kuin sanat?

 Tämän portin takana maa vaikeroi.

 Paikalla ei ole enää parakkeja, vaan suuri nurmikkoalue sekä isoja patsaita kertomassa menneestä. Paikalla on ollut myös metronomi, mutta meidän siellä vieraillessamme emme kuulleet sen ääntä.

Patsaat olivat valtavan kokoisia.
Häväisty

 
Äiti

 

Särkymätön

 
 Parakkien tilalla oli enää kivet. Tämä oli koskettavin, sillä tämä oli lasten parakin paikka. Ihmiset ovat tuoneet tänne leluja niille lapsille, jota ovat menettäneet henkensä leirillä.


Tämä leiri ei ollut niin sanottu "tuhoamisleiri", vaan läpikulkupaikka josta ihmisiä siirrettiin toisille leireille tuhottavaksi. Leirillä kuitenkin menehtyi paljon lapsia lähinnä lääketieteellisten kokeiden seurauksena.

Lisää Salaspilsin keskitysleiristä englanniksi Wikipediassa.

4 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Hei Riikka! Olen ensiviikolla tulossa kaverin kanssa Riiaan käymään ja haluaisimme vierailla Salaspilsin keskitysleirin muistomerkillä. Jostain syystä mistään ei kuitenkaan löydy tietoa miten sinne pääsisi ja onko siellä jotain museota tms. Osaisitko neuvoa miten olisi helpoin päästä Riian keskustasta Salaspilsiin? :)
Terveisin toinen Riikka

Riikka kirjoitti...

Hei!
Itse en enää asu Riiassa, muutimme sieltä reilu kuukausi sitten takaisin Suomeen.
Ehdottaisin, että menette taksilla keskitysleirille. Taksi myös odottaa (mittari raksuttaen) kun käytte kävelemässä paikalla. En tosin tiedä kuinka hyvin siellä hoidetaan lumityöt näin talvella, itse olen käynyt paikalla vain kesäisin/sulan maan aikana. Kannattaa siis varautua siihen, että siellä on lumihanget, tai sitten ei. En oikein tiedä Riian tämän hetkistä lumitilannetta.
Paikalla on pieni museo mutta siellä ei ole ketään museotyöntekijää tms. Aika omatoiminen paikka siis.
Matkaa paikalle on vajaa 20 kilometriä Riian keskustasta. Uskoisin, että taksi löytää perille mutta kannattaa kuitenkin varmistaa asia ennen liikkeelle lähtöä. Myös hinnasta kannattaa jutella etukäteen niin ei tule yllätyksiä puolin tai toisin.
Toinen vaihtoehto on tietenkin mennä bussilla, mutta tämä vaatii ehkä enemmän seikailumieltä. Mielestäni paikanpäälle ei mene suortaa bussiyhteyttä vaan pitäisi osata jäädä oikeassa paikassa pois.
Kannattaa vielä katsoa tämä linkki: http://www.letonika.lv/groups/?id=2627397&g=3&r=
GPS koordinaatit paikalle ovat: 56.872433, 24.299698
Toivottavasti pääsette käymään paikalla!

Riikka kirjoitti...

Heippa taas, ja tervetuloa takaisin Suomeen! :) Pohdimme että Salaspils jää odottamaan seuraavaa Riian vierailua, tällä kertaa käydään Juutalaismuseossa ja ghettomuseossa. Iso kiitos kuitenkin neuvoista! :)

Unknown kirjoitti...

Tämä leiri oli oikeasti lasten keskitysleiri. Leirissä lapsilta otettiin verta saksan natsi joukkoja varten