keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Voitonpäivä

Tänään juhlitaan voitonpäivää. Täällä Riiassa juhlijoina on venäläinen, tai venäjän kielinen, väestö, latvialaiset eivät juhlintaan osallistu. Juhlan syy on se, että vuonna 1945 Saksa antautui liittoutuneille. Oikea päivämäärä on 8.5. mutta Neuvostoliitossa voitonpäivää on vietetty 9.5. Perinne elää edelleen, ja siksi täällä Latviassa venäläinen väestö kokoontuu joka vuosi Voitonpuistoon juhlimaan. Kuten totesin, latvialaiset eivät juhli voitonpäivää, sillä historiallisesti Latvia siirtyi Saksan vallan alta Neuvostoliiton vallan alle. Joten miksi muistella sellaista, mikä on tarkoittanut kotimaan miehitystä?

Vaikka täällä Riiassa venäläinen ja latvialainen väestö elävätkin rinta rinnan, sulassa sovussa, niin ihan kaikkea he eivät kuitenkaan tee yhdessä. Toki pinnan alla kytee, eikä kaikki ole asenteissa välttämättä niin ruusuista kun ulospäin annetaan ymmärtää. Kertoohan tästä jotain tänä keväänä järjestetty kansanäänestys venäjän kielen asemasta. Toki venäjällä pärjää hyvin kaupoissa ja ravintoloissa, ei latvialaisilla ole (yleensä) ongelma puhua venäjää. Joskus olen jopa ollut tilanteessa, missä kaupan vanhempi myyjätär ei puhunut sanaakaan englantia mutta oli erittäin helpottunut kun ystäväni puhui venäjää :) Nuorempi väestö ei tosin enää puhu venäjää, sillä itsenäistymisen jälkeen pakko-venäjä poistui kouluista ja tilalle tuli ymmärrettävästi pelkästään latvian kieli.

Kävimme viime vuonna ajamassa Voitonpuiston ohi, ja se oli todellakin täynnä ihmisiä. Kaikki toivat paikalle kukkia, jotka laskettiin muistopatsaalle. Seuraavana päivänä kävimme ottamassa kuvia patsaasta ja kukista, joten seuraavat kuvat ovat vuoden takaisia mutta se tuskin haittaa :)

Kuten kuvista näkyy, kukkia oli aivan valtavasti! Ihmettelimme myös, kuinka nopeasti puisto oli siivottu. Edellisenä iltana se oli täynnä juhlivia ihmisiä ja seuraavana iltana jäljellä ei ollut roskan roskaa!

Voitonpuisto sijaitsee pardaugavan puolella eli eri puolella Daugava jokea kuin Vanha kaupunki. Puisto on Barinu ielan ja Uzvaras bulvariksen välissä. Talvisin samaisessa puistossa on hiihtolatu ja kesäisin siellä voi pyöräillä tai rullaluistella. En tiedä käyttävätkö sekä latvialaiset että venäläiset puistoa tasapuolisesti urheiluun, vai onko se enemmän venäläisväestön käytössä. Meidän perhettä tämä ei ole haitannut, vaan olemme käyneet puistossa muutaman kerran pyöräilemässä :)

Ei kommentteja: