perjantai 13. heinäkuuta 2012

Aukstā zupa eli kylmä keitto

Eräs perinteisistä latvialaisista ruoista on päässyt ehdottomasti suosiooni. Tällä viikolla tein ensimmäisen kerran itse kylmää punajuurikeittoa eli auksta zupaa. Aikaisemmin olen syönyt sitä vain ravintoloissa tai ystävien tekemänä. Keitto oli todella helppo ja nopea tehdä! Lähes kaikki latvialaiset ravintolat tarjoilevat tätä keittoa ainakin näin kesäaikaan. Toki voi olla, että kaikista Vanhan kaupungin ravintoloista tätä ei saa, mutta Lido tarjoilee kylmää keittoa, kuten muitakin perinteisiä latvialaisia ruokia. Lidon keitossa on mukana kananmunaa muttei makkaraa.


Keitton peruspohjana on punajuuret, kurkku, tilli ja piimä. Näiden lisäksi mukaan voi lisätä oman maun mukaan keitettyä kananmunaa, lauantaimakkaraa ja retiisejä. Tässä oma reseptini, jonka loin yhdistelemällä netistä löytämiäni latvialaisia reseptejä.

- 1,5 litraa piimää, 2%:sta
- 700 g etikkapunajuuria
- 3 avomaankurkkua
- pikku nippu tilliä
- kevätsipulia (= vihreitä varsia) sopiva nippu
- suolaa ripaus
- sokeria ripaus
(- loraus punajuurten etikkalientä)

Oman maun mukaan voi lisätä seuraavia: kananmunia voisi olla 3-5 kappaletta, lauantaimakkaraa oman mielen mukaan, keitettyjä perunoita 4-5 kpl ja/tai retiisejä parisataa grammaa. Näitä voi myös tarjota erillisissä astioissa, joista ruokailijat saavat lisätä niitä itse keiton joukkoon.

Raasta tai pilko kokonaiset etikkapunajuuret sekä kurkku. Nämä voivat olla kuutioina tai suikaleina, mutta ei kuitenkaan liian pieninä tai suurina paloina. Raastimen suuremmalla terällä saa aika sopivan kokoisia suikaleita. Lisää pieneksi silputtu tilli ja kevätsipuli. Sekoita joukkoon piimä, suola ja sokeri. Tarkista maku ja lisää mausteita ja/tai etikkalientä, mikäli haluat. Keittoa ei siis keitetä tai lämmitetä missään vaiheessa, vaan aineet sekoitetaan kymänä ja syödään kylmänä.

Osan piimästä voi korvata myös kermaviilillä, jolloin keitosta tulee hieman rasvaisempaa. Punajuuret voivat olla myös varmiiksi suikaloituja tai kuutioituja tai ne voi jopa keittää itse jos haluaa. Tässä yksi video keiton teosta, valitettavasti latviankielinen, mutta idean kyllä ymmärtää :)

Me olemme ihastuneet tähän ruokaan ehkä eniten siksi, että se on kevyttä ja raikasta (ilman perunaa ja makkaraa). Paikallisten mukaan tämä on myös oivallista krapularuokaa ;) Suosittelen testaamaan ainakin täällä Latviassa tai rohkeasti kotona!

Ps. Mieheni ei syö punajuurta ikinä missään muodossa, mutta tämä keitto on valloittanut hänen sydämensä ;) Joten ensimmäistä kertaa hän syö vapaaehtoisesti punajuurta sitten lapsuuden!

Ei kommentteja: