maanantai 26. maaliskuuta 2012

Juutalaisten museo

Vierailin viime viikolla Juutalaisten museossa, mikä sijaitsee Riian keskustassa osoitteessa Skolas iela 6, lähellä Radisson Blue Latvija hotellia. Museo koostui lähinnä latvian juutalaisten valokuvista sekä niihin liittyvistä kuvateksteistä. Olin ehkä hieman pettynyt museon pienuuteen, mutta toisaalta valokuvissa oli nähtävillä järkyttäviä asioita kuten teloitettavaksi meneviä naisia, jotka on pakotettu valokuvaan juuri hetki ennen teloitusta.

 Juutalainen isoäiti.

 Erään juutalaisen naisen matkalaukku.

 Tausalla olevaan karttaan on merkitty Latviassa tapettujen ja selviytyneiden juutalaisten lukumäärät.

Yleisnäkymää museosta.

Museoon ei ollut pääsymaksua, mutta halutessaan sai jättää lahjoituksen lippaaseen. Mielestäni tämä käytäntö on hyvä ja toimiva, sillä uskon että jokainen vieras jättää hieman enemmän kuin mitä pääsymaksu todellisuudessa olisi. Lisäksi en halua uskoa, että tällaiseen museoon meniä jättäisi maksamatta saituuttaan. Itse taisin tipauttaa 2,5-3 latia, mikä ei kevennä liikaa minun rahapussiani, mutta menee kuitenkin hyvään tarkoitukseen. Yleensä pääsymaksu museoihin täällä Riiassa on noin 1-1,5 latia. Samanlainen käytäntö on myös Latvian miehitysmuseossa, mikä sijaitsee Vanhassa kaupungissa, Mustapäiden talon vieressä.

Museo on auki tämän hetkisen tiedon mukaan sunnuntaista torstaihin klo 12 - 17. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ajankohtainen tieto museon nettisivuilta.

3 kommenttia:

Melissa kirjoitti...

Hyvä postaus. Olen tyttäreni kanssa kesällä Riikaan tulossa ja tässä museossa on käytävä. Onko siellä miten paljon kosher-ravintoloita? Ja missä päin.

Riikka kirjoitti...

Kiitos :) Toivottavasti matkanne onnistuu mukavasti!

Valitettavasti en tiedä kosher-ravintoloista, en ole ainakaan itse vieraillut sellaisessa. En tiedä olisiko tästä linkistä hyötyä: http://www.rumbula.org/riga.shtml

Kannattaa katsoa myös Riian ghetto museo, jos aihe kiinnostaa: http://www.rgm.lv/?lang=en
Museo löytyy aivan kauppahallien läheltä, kävelymatkan päästä Srockmannilta. En ole itse vielä ehtinyt vierailemaan museossa, joten en tiedä minkälainen se on.

Melissa kirjoitti...

Kiitos kovasti :) Tutustun linkkeihin.