tiistai 12. kesäkuuta 2012

Riian puolustajat

Katsoimme Riian historiasta kertovan elokuvan Riian puolustajat. Periaatteessa elokuva on fiktiivinen, mutta siinä on kuitenkin totuuspohja. Elokuva kertoo Martinsista, joka liittyy armeijaan puolustaakseen kotimaataan Latviaa. Martinsin joutuessa kauas sotimaan, häntä jää odottamaan Riikaan rakastetttu Elza.

Elokuva on siis osittain rakakustarina, osittain historiallinen sotaelokuva. Lopulta kaikki kulminoituu Riian Vanhaan kaupunkiin ja taisteluun, jonka päähenkilöinä ovat latvialaiset "karhunkaatajat" Martins etunenässä. Elokuvassa on mukana myös Latvian ensimmäinen presidentti Karlis Ulmanis.

Sekä tämä presidentti että karhunkaartajat (Lāčplēša) ovat saaneet Riiassa omat katunsa. K. Ulmana gatve on pardaugavan puolella ja johtaa Riiasta Jurmalan suuntaan. Lāčplēša iela puolestaan halkoo keskustaa.

Elokuva on ollut Latvian elokuvahistorian suurin ja kallein projekti. Täytyy sanoa, että ulkokohtaukset olivat todella hienoja! Ainoa mikä minua itseäni hämäsi oli Rundalen linna, jossa vihollinen piti majaa. Elokuvan mukaan linna sijaitsee paljon lähempänä Riikaa kuin mitä se todellisuudessa sijaitsee. Pieni yksityiskohta, mikä ei vaikuta itse elokuvaan, vain ja ainoastaan minuun :)

Ei kommentteja: