perjantai 4. toukokuuta 2012

Itsenäisyyspäivä

Tänään vietetään Latvian toista itsenäisyyspäivää. Juhlinta ei ole niin railakasta kuin marraskuussa, sillä tätä itsenäisyyspäivää ei koeta niin tärkeäksi. Joillekin tämä on vain yksi ylimääräinen vapaapäivä, eikä tänään yleensä järjestetä isoja ilotulituksia tms.

Tämä itsenäisyyspäivä on julistautuminen itsenäiseksi Neuvostoliitosta. Luulen, että latvialaiset haluavat muistaa marraskuussa juhlittavan ensimmäisen itsenäisyyspäivän "oikeana itsenäisyyspäivänä", sillä neuvostovallanaika on edelleenkin joillekin kipeä ja arka aihe. Täällä ei ole tapana jutella paikallisten kanssa menneistä, tai ainakaan neuvostoajasta, elleivät he ole tosi ystäviä. Mutta sittenkin täytyy olla varovainen sanoissaan.

Mutta joka tapauksessa: Hyvää itsenäisyyspäivää Latvia ja aurinkoista viikonloppua!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Unkarissa on sama - tärkein kolmesta kansallisuuspäivästä on vanha Pyhän Tapanin päivä 20.8., toiseksi tärkein 15.3. jolloin muistellaan taisteluita Habsburgeja vastaan, ja vähimmällä juhlinnalla vietetään kansannousun vuosipäivää 23.10. (kansannousu Neuvostoliittoa vastaan 1956 - ja sitäkään ei saa sanoa kansannousuksi vaan pitää sanoa vallankumous, syystä jota en ymmärrä.)

Riikka kirjoitti...

Näissä entisissä itäblokin maissa on näköjään vähän kaikissa sama homma. Neuvostoaika halutaan unohtaa ja painaa villaisella. Toisaalta ymmärrän, että lähihistoria koskettaa vielä aika montaa perhettä ja sukua.

Anonyymi kirjoitti...

Siihen aikaan suhtaudutaan tosi ristiriitaisesti. Toisaalta se halutaan lakaista maton alle ikään kuin sitä ei ikinä olisi tapahtunutkaan, ja sitten taas toisaalta kaikki yhteiskunnan epäkohdat selitetään sillä, että "kommunismin syytä"...

Riikka kirjoitti...

Näinhän se juuri on! Asiaa ei muistella muutoin ellei joku suuri epäkohta nouse esiin, mistä voi syyttää miehittäjää/miehitysaikaa. Mutta niihän me varmaan Suomessakin toimittaisi ja joskus toimitaankin, olipa kyse sitten Ruotsin tai Venäjän vallan ajasta :)