lauantai 23. lokakuuta 2010

Elokuvaa, lääkäriä ja kuumaa balsamia

Kävin torstaina katsomassa naapurini kanssa Eat Pray Love -elokuvan. Täytyy sanoa, että tykkäsin vaikka osa menikin hieman ohi puutteellisen kielitaidon vuoksi. Elokuva oli tekstitetty sekä latviaksi että venäjäksi ja välillä yritin jopa seurata noita tekstityksiä vaikka en puhu kumpaakaan kieltä.

Leffan jälkeen meninmme syömään Vanhaan kaupunkiin. Il Patio on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen paikka! Lisäksi italialainen ruoka sopi hyvin elokuvan tyyliin, sillä tykkäsin erityisesti tuosta Eat -osiosta! Ravintolassa söin alkusalaatiksi mozzarellaa, tomaattia ja pestoa, pääruoaksi Quattro Formaggi -pizzan. Pizzat paistetaan kiviarinauunissa ja täytyy sanoa, että se oli todella herkullista!

Ruoan jälkeen suuntasimme pieneen kuppilaan nauttimaan paikallista "kuumaa balsamia". Täällä valmistetaan aivan omaa alkoholijuomaa, vähän niin kuin suomalaisilla on Koskenkorvansa tai Kiteen kirkkaansa :) Riian balsami on vahvaa alkoholia, jota voidaan sekoittaa erilaisiin juomiin. Me nautimme omamme tällä kertaa lämpiminä, luultavasti veteen tai mehuun sekoitettuna.

Eilen kävimme lääkärissä koko perhe. Minun ja miehen piti saada rokotteet ja lapsenkin olisi pitänyt saada omansa. Toki halusimme viedä lapsen muutoinkin lääkäriin, sillä hän on yskinyt pari viikkoa. Meidän aikuisten rokotuksessa ei ollut mitään ongelmaa, mutta kyseisellä lääkäriasemalla ei ollt lapselle sopivaa rokoitetta, joten meidät neuvottiin läheiselle lasten klinikalle.

Lasten klinikalla ei ollut myöskään kyseistä rokotetta, mutta pääsimme kuitenkin lääkäriin. Nuori, fiksun oloinen naislääkäri kuunteli keuhkot ja totesi, ettei sieltä kuulu mitään erikoista. Ehdotti kuitenkin, että olisi hyvä ottaa röntgenkuvat. Mies ilmoitti välittömästi, että ei! Minäkin olin hieman ihmeissäni, että miksi ne röntgenet olisi pitänyt ottaa jollei keuhkoista kuulu mitään. Vasta kotiin ajaessamme, mies kertoi että täällä on tapana lähteä pahimmasta mahdollisesta vahtoehdosta, etenkin ulkomaalaisten kohdalla. Lääkärit haluaisivat kaikki mahdolliset tutkimukset ja siirtää vastuun muualle. Lisäksi kuulin tänään, että on aivan normaalia ettei pienelle lapselle määrätä korvatulehdukseen lääkettä ennen kuin on tavattu korvaspesialisti. Ja lääkkeen lisäksi kotiin on hankittava kaiken maailman laitteita ja vempaimia, että lapsi varmasti paranee. Mutta pääasia, että meidän lapsen keuhkot kuulostivat normaalilta ja kaikki on tällä hetkellä hyvin :)

Jo ennen muuttoa mietin mitä suomalaisia asioita kaipaan. No, eilen tuli sellainen olo, että suomalaiset lääkärit ovat todellakin ammattilaisia ja potilasta ei turhaan pistetä tarpeettomiin tutkimuksiin. Tänään kaipasin toistakin asiaa, nimittäin erästä tiettyä feta-juustoa.

Eräs suosikkiruoistani on spagetti Arlan Apetina fetalla. Eikä millä tahansa fetalla, vaan sillä mikä on valmiiksi öljyssä ja mukana on valkosipulia sekä vihreitä oliiveja. Tuon öljyn mausteutus on todella onnistunut ja kun sen kaataa keitetyn spagetin sekaan, ruoka on valmis! Täällä ei myydä kyseistä fetaa, joten jouduin improvisoimaan. Ostin Arlan Apetina fetaa suolaliemessä, lisäsin itse öljyä, mausteita sekä valkosipulia, mutta ei se ollut sama. Ensinnäkin feta oli aivan erilasta. Täällä myydään hyvää, oikeanlaista fetaa, mutta tämä ei ollut sellaista. Toki ruokaa söi, mutta silti... :)

Tänään kävimme ostamassa ilmankostuttimen, sillä huoneilma on todella kuivaa. En ole varma johtuuko lapsen yskä osittain myös tästä kuvasta ilmasta? Huomenna saamme kuulla, milloin keittiömme valmistuu ja lisäksi lähipäivinä menemme verholiikkeeseen tutkimaan suunnitelmia sekä kuulemaan hinta-arvion. Joten askel kerrallaan eteenpäin!

Ei kommentteja: