tiistai 18. tammikuuta 2011

Tiistain turinat

Ensiksi pakko sanoa, että hauskin hakusana millä tähän blogiin on tultu on: mitä hattara maksaa =) Tuosta ei voi tulla muuta kuin hyvälle mielelle, vaikka tuskinpa etsijä löysi vastausta täältä.

Viikonloppuna käytiin ajelulla Bauskassa (60 km Riiasta) sekä Salaspilsissä (aivan Riian kupeessa). Kummassakin tapauksessa kysymys oli todellakin vain ajelusta, sillä Bauskassa oleva Rundalen kartano on talvisin suljettu. Joten sinne täytyy suunnata uudelleen kesällä. Salaspilsissä on puolestaan ollut toisen maailmansodan aikaan natsien keskitysleiri, joten sitäkin täytyy käydä vilaisemassa sitten kun lumet ovat sulaneet.

Vesipuisto jäi tällä kertaa näkemättä ja kokematta, sillä lapselle iski taas vaihteeksi flunssa. Täytyy toivoa, että paranee pian ettei tauti pitkity. Itselläkin on hieman flunssan oireita, joten täytynee ottaa droppia etten sairastu.

Tänään tapahtui taas jotain niin peri latvialaista. Meille piti tulla huoltomies kello 13.00. Suuntasin siis aamupäivästä hoitamaan kauppa-asioita. Mies sitten soitteli minulle 10.55 että huoltotyyppi onkin jo tulossa ja on kahdenkymmenen minuutin päästä meillä kotona. Äkkiä loput ostokset kärryyn ja auton nokka kohti kotia. Odottelin aikani ja välillä jo soitin miehellekin, että olinko myöhässä. No, en ollut sillä huoltomies saapui sitten 12.40. Niin paikallista kuin olla ja voi!

Äsken huomasin, että täällä sataa vettä. Joten se siitä talvesta, kai. Ulkona on ollut useamman päivän todellinen pääkallo keli, kun lämpötila on ollut plussan puolella ja lumi on alkanut sulamaan. Ihania lätäköitä siellä täällä ja etenkin jäätä!

Ajattelin että olisin kirjoittanut vielä paikallisesta työttömyysturvasta, mutta en oikein ole vielä perillä siitä. Alunperin ymmärsin, että täällä ei ole ammattiliittoja lainkaan, mutta tänään kuulinkin että niitä on. Sen tiedän että työttömyyskassoja täällä ei ole, vaan valtio maksaa työttömyyskorvausta (joka on todella pieni ja sitä maksetaan puoli vuotta - vuosi). Työntekijää töissä suojaa ymmärtääkseni yleinen laki, joten kai se on sitten niin että täällä on ammattiliittoja mutta ei työehtosopimuksia. Yritän selvittää vielä asiaa ja kirjoitan sitten viisaanpana lisää.

Se mikä kuitenkin on varmaa, että täällä on hyvät edut raskaana oleville. Äitiysloma alkaa noin puoli vuotta ennen laskettua aikaa! Suomessahan se alkaa pääsääntöisesti noin kuukautta aikaisemmin. Joten tästä syystä en ole nähnyt missään maha pystyssä olevia myyjiä, kaupankassoja, postineitejä tai tarjoilijoita :) Se minulle ei ole vielä selvinnyt, että kuinka pitkään äiti voi olla kotona hoitamassa vauvaa. Ehkäpä selvittelen tätäkin :)

1 kommentti:

saija kirjoitti...

Kuulostaa mukavalta <3